Mitä on UGC-Sisällöntuotto?

UGC eli User-Generated Content tarkoittaa suomennettuna käyttäjien luomaa sisältöä. Käyttäjän tilalle voisi ehkä lisätä sanan kuluttaja, joka avaa paremmin sitä, mistä on kyse. UGC on ehdottomasti vuoden 2023 markkinoinnin ykköstrendi, ja tässä artikkelissa kerron, miksi tämä tieto on mahtava uutinen niille, jotka etsivät uusia lisätulojen lähteitä tai kokonaisia urapolkuja.

UGC- Sisällöntuoton Historiaa

UGC oli alunperin sisältöä, joita yritysten asiakkaat lisäilivät sometileilleen ihan muuten vaan. Ihmisethän kertovat luontaisesti eteenpäin siitä, mitä he voivat suositella muillekin esimerkiksi kuvin, videoin, blogijulkaisuin tai tuotearvosteluin. Moni ei siis ehkä olekaan huomannut tuottaneensa UGC-sisältöä jo ennestään.

UGC on käytännössä ollut olemassa jo liki parikymmentä vuotta. Yrityksille se on erityisen arvokasta markkinointia, koska se tulee suoraan asiakkaalta, eikä heiltä itseltään. Kuluttaja pystyy puhumaan kieltä, johon brändi itsessään ei pysty. Nykyään kuluttajat suosivat myös aitoutta ja läpinäkyvyyttä, mitä UGC-sisältö noudattaa.

Miksi UGC Kiinnostaa Yrityksiä?

UGC-sisältöjen käyttö on siis perinteistä mainontaa tehokkaampaa, ja oikeastaan ei kovin mainosmaista lainkaan. UGC on yrityksille monesti edullisempaa kuin vaikuttajamarkkinointi, ja mainostoimistojen tuottamat videot vasta kalliita ovatkin. Tässä varmasti syitä siihen, miksi UGC on niin kovassa nousussa.

Koska edellä kuvaamieni valmiiden UGC-sisältöjen löytäminen voi olla yrityksille haastavaa, puhumattakaan sisältöjen käytön neuvottelusta tekijän kanssa, on haluttu löytää tapa hyödyntää UGC-sisältöjä enemmän, tehokkaammin ja laadukkaammin. Tässä vaiheessa kuvaan astuvat ne henkilöt, jotka tekevät sisältöjä työkseen, eli somevaikuttajat ja erilaiset sisällöntuottajat.

UGC-Sisällöntuottaja Ei Julkaise Sisältöjään Itse

UGC-sisällöntuottaja tekee sisältöä ainoastaan asiakkaan tarpeisiin, eikä hän julkaise materiaaleja lainkaan omalla tilillään, kuten somevaikuttaja. Sisällöt voivat periaatteessa olla mitä tahansa, mutta näinä päivinä ne ovat useimmiten lyhytvideoita, joita yritykset hyödyntävät esimerkiksi omassa Instagramissaan tai Tiktokissaan.

Sisällöt ovat visuaalisia, koukuttavia ja laadukkaita, mutta periaatteessa kuitenkin älypuhelimella kuvattavissa olevia aitoja ja samaistuttavia videoita. Sisällöntuottaja pyrkii myymään sisältönsä yleensä mieluummin paketteina kuin yksittäisinä videoina, joten kertakorvaus on mukavan tuntuinen.

Kuka Voi Olla UGC-Sisällöntuottaja?

Oikeastaan kuka tahansa. Tehdäkseen UGC-sisällöntuottoa, ei tarvitse olla omia someseuraajia. Mutta tosiasia on, että osaaminen esimerkiksi somevideoiden tekemiseen pitää olla olemassa. Pelkästään tekninen osaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan on myös tiedettävä, mikä käytännössä menestyy algoritmien silmissä. Siitä syystä UGC-sisällöntuottajat ovat yleensä myös vähintäänkin pieniä somevaikuttajia, eli tekevät sisältöä myös omalle tililleen.

Paras reitti UGC-sisällöntuottajaksi on siis opetella sisällöntuottoa ja koukuttavien postausten tekemistä ensin omaan piikkiinsä, jotta osaamisesta on antaa näyttöä myös potentiaaliselle UGC-asiakkaalle. UGC.ssä on somevaikuttamiseen nähden omat kikkailunsa, johon somevaikuttajamainen lähestymistapa ei päde, mutta vaikuttaja on jo huomattavasti lähempänä saavuttaa ensimmäiset UGC-asiakkuutensa kuin nollasta lähtevä.

Merkittävimpiä eroja somevaikuttajan ja UGC-sisällöntuottajan välillä on paitsi se, että jälkimmäinen ei julkaise sisältöjään itse, mutta myös se, kuinka ja missä nämä eri toimijat markkinoivat ja myyvät palveluitaan. Koska työmahdollisuuksiensa perustaminen pelkästään oman sosiaalisen median kanavansa varaan vaikuttaisi olevan yhä riskialttiimpaa alustojen epäluotettavan toiminnan vuoksi, vaikuttava sisällöntuottaja on fiksu ja yhdistää molemmat polut.