Epäiletkö sinäkin kykyjäsi?

Olen haastatellut somevaikuttamisesta kiinnostuneita, ja kysellyt, minkä he kokevat suurimmaksi haasteeksi sometyöhön ryhtymisessä. Yhdeksi keskeiseksi hidasteeksi on noussut uskaltaminen ja epäilys omista kyvyistä.

Olen huomannut, että pelätään epäonnistumista, ja erityisesti sitä, mitä muut ajattelevat. Meillä suomalaisilla kai on jonkinlainen häpeänvarjo, joka laittaa meidät liian helposti ajattelemaan näin. Oletteko kuulleet puhuttavan huijarisyndroomasta? Huijarisyndrooma uskottelee meidät ajattelemaan, että osaamisemme onkin vain silmälumetta, ja alamme vähätellä kykyjämme. 

Kun itse aloitin somevaikuttaminen, mietin, mitä haluan jakaa itsestäni ja perheestäni julkisesti. Erityisesti pohdin sitä, mitä tuttavani ajattelisivat. Hetkellisesti nämä ajatukset saattavat hiipiä edelleen mieleen, kun joku kommentoi negatiivisesti. Tätä on kuitenkin oppinut jo suodattamaan, eikä se jää pitkäksi aikaa ajatuksiin pyörimään.

Yritän aina pitää mielessäni, että huijarisyndrooma on vain oman pääni sisäinen kokemus. Koska pahaa oloaan toisiin purkavia ihmisiä ei ole mahdollista muuttaa, aina voi vaikuttaa omaan itseensä. Huijarisyndroomasta on mahdollista harjoitella pois esimerkiksi opettelemalla vastaanottamaan myönteistä palautetta oikealla tavalla ja hyväksymään oman keskeneräisyytensä. Uskon, että meistä kukaan ei ole koskaan täysin valmis.

Somessa voi onneksi valita, mitä itsestään kertoo tai jättää kertomatta. Palautteet ovat pääasiassa aina positiivisia, ja niistä saa voimaa ja inspiraatiota jatkaa. Vertaistukea muilta vaikuttajilta on myös tarjolla, sillä kaikkihan me olemme samassa veneessä.

Monesti pelkäämme tulevia asioita aivan turhaan. Tuleeko sinulle mieleen jokin kokemus elämässäsi, jota olisit jännittänyt kovasti, mutta lopulta se menikin paremmin kuin olisit uskonut? Pieni itsensä ylittäminen saa aikaan uskomattomia onnistumisen elämyksiä. Epäonnistumisistakin voi ainoastaan oppia, ja tulla entistä vahvempana takaisin. Jokaisen menestyjän taustalla on yleensä useampi epäonnistuminen. Itseään ei koskaan kannata verrata muihin, sillä jokaisella meistä on omat ainutlaatuiset taitomme.

Rohkeus ja motivaatio ovat asioita, joita painotetaan myös valmennuksissani. Minä uskon sinuun, joten usko sinäkin itseesi. Tulen auttamaan sinut huoltesi ja pelkojesi yli. Kuljetaan yhdessä eteenpäin!

Lue lisää huikeista somevalmennuksistani: