Mitä vaikuttajamarkkinointi on?

 

Vaikuttaminen on viestintää, jonka tavoitteena on muuttaa viestin kohteena olevan käsitys jostakin asiasta. Somevaikuttaja henkilö, jonka mielipiteellä tai sanalla on merkitystä, ja hänellä on sitoutunut seuraajakunta sosiaalisessa mediassa. Sitoutuminen tarkoittaa sitä, että seuraajat ovat aktiivisia, ja he oikeasti odottavat, mitä vaikuttajalla on sanottavanaan. He luottavat vaikuttajaan ja seuraavat hänen esimerkkiään. Vaikuttajilla on toisin sanoen valta vaikuttaa seuraajiensa ostokäyttäytymiseen ja valintoihin.

 

Vaikka tänä päivänä jo lähes jokaisella yrityksellä on olemassa jokin somekanava, vain harva yritys pystyy tuottamaan sisältöä, joka antaa seuraajille sellaista lisäarvoa, että se tuottaisi todellista sitoutumista. Yritysten sisältökieli koetaan usein jargoniaksia ja heidän somekanavansa koetaan lähinnä infosivuiksi. Niitä saatetaan pitää myös liian mainosmaisina, vieraina, vaikeasti lähestyttävinä tai eriarvoisina oman tavallisen itsensä kanssa.

 

Tästä syystä monet yritykset nojaavat nykyään vaikuttajamarkkinointiin. Oikean vaikuttajan sanoma tavoittaa yrityksen tavoitteiden kannalta oikean kohdeyleisön, joka on valmiiksi lämmin. Ihmiset samaistuvat vaikuttajaan, sillä hän on seuraajien kanssa samalla viivalla. Hän pystyy viestimään asioista omakohtaisesti tunteita herättävällä tavalla. Kun seuraajan ajatukset alkavat pyöriä teeman ympärillä, hän uskaltaa myös lähestyä vaikuttajaa, ja kysyä häneltä enemmän, jolloin vaikuttaja osaa rohkaista, ja ohjata tiedustelijan oikeaan paikkaan.

 

Vaikuttaja tuo yritykselle tunnettuutta, näkyvyyttä sekä top of mind-ajattelua. Vaikuttajat pystyvät kertomaan kuinka hänen suosittelemansa palvelu todella toimii, ja toisinaan he saattavat ideoida palvelun hyödyistä aivan uudenlaisia näkökulmia, joita yritys ei itse ole tullut edes ajatelleeksi. Vaikuttajat luovat someilmiöitä, ja määrittelevät vallitsevia arvoja ja trendejä. Vaikuttajat tuottavat sisältöä, jota yritys voi hyödyntää myös omissa kanavissaan. Sisällöntuotto on arvokasta, ja vaikuttajamarkkinoinnissa saadaan aikaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Bloggaajat pystyvät tuottamaan myös valmiiksi hakukoneoptimoituja blogitekstejä, jotka saattavat jäädä elämään jopa vuosiksi. Vaikuttajamarkkinointi on mainio keino saada esille uusia ja ajankohtaisia asioita tai kun käsitystä jostakin asiasta halutaan muuttaa.

Vaikuttaja tekee postauksensa, joita voidaan kutsua myös mainoksiksi tai kaupalliseksi yhteistyöksi, omalla ammattitaidollaan ja näkökulmallaan omia seuraajiaan puhutellen ja tarkasti ohjeistustamme seuraamalla. Postauksellaan hän herättelee keskustelua ja on loppuun saakka vuorovaikutuksessa seuraajiensa kanssa. Vaikuttajat luovat sisältöjä, jotka on tuotettu valokuvaamalla tai videokuvaamalla, ja he hyödyntävät niissä feed postauksen, reelsin ja stoorien eri toimintoja (Instagram). Niiden oheen he tuottavat myös huolella suunnitellun tekstikokonaisuuden, joka on näkyvyysoptimoitu tehokkailla hashtageilla. Postaukset sisältävät myös yrityksenne tägäyksen, jolloin saatte aina itse ilmoituksen, kun uutta sisältöä on julkaistu. Sisältöä voidaan tuottaa monikanavaisesti esimerkiksi Instagramissa, Facebookissa, Tiktokissa, Linkedinissä sekä blogeissa niiden ominaisuuksia hyödyntäen.